Досвід студентів
Я опинився в ситуації, коли після школи взагалі не розумів, куди рухатися далі. Усі мої друзі або вже вступили в українські університети, або поїхали в різні країни, а я все ще крутив у голові думку, що хочу щось нове й більш практичне.
9 Views

У мене це все виглядало майже так само, тільки я ще спочатку не був упевнений, чи комфортно почуватися в країні, де мова для мене зовсім нова. Перші місяці були хаотичні: курси, перші тренування вимови, знайомства з іншими абітурієнтами, які так само губилися в словах. Але, як виявилося, саме середовище в Чехії дуже допомагає адаптуватися. Мені подобалося, що викладачі на підготовчих курсах реально прагнули, щоб ми не просто «вивчили», а могли вільно орієнтуватися в мові й побуті. Порадив би всім, хто тільки думає, не ставитися до чеської як до якогось бар’єру — вона логічна, не така вже й страшна, а коли починаєш ловити ритм, то йде набагато швидше. Перед тим як обрати спеціальність і місто, я багато читав різних матеріалів, бо не хотів робити крок навмання. Одним із джерел, що я використовую, було навчання в чехії для українців, бо там можна було нормально розібратися, де які умови, чим відрізняються програми, як виглядає подача документів і які вимоги до іноземців. Мій особистий досвід показав, що найважливіше — мати терпіння. Реальність така: чеські університети дають сильну базу, але працювати треба багато. У мене були моменти, коли хотілося кинути, бо навантаження здавалося занадто великим. Проте підтримка одногрупників і той факт, що ми всі у схожих умовах, допомагали не здаватися. А найприємніше — розуміння, що диплом тут справді цінується, і що після навчання є можливість спробувати себе в місцевих компаніях. Я навіть кілька разів ходив на ярмарки вакансій, і це додало впевненості, що я не дарма вибрав саме цей шлях.